Ruud van der Meulen

Graag stel ik me aan u voor: Ruud van der Meulen, contrabassist bij
TY Zeeuws kamerorkest. 

Het begint met het klassieke verhaal: jongetje luistert keer op keer naar het vioolconcert van Mendelssohn en... jawel, ik wilde viool spelen! Dus op naar de AMV-lessen, want die moest je vroeger eerst volgen. Maar na AMV gingen mijn ouders verhuizen en voordat ik het wist begon gitaar interessant te worden, tijdens mijn pubertijd in tijdens mijn pubertijd in 'the seventies’. Klassiek en pop. Na een tijdje ging ik steeds meer bassen op mijn gitaar, dus werd het tijd om – onder invloed van een goede vriend – basgitaar te gaan spelen, onder andere in Funky bands. Maar er was een verlangen om de moeder aller bassen, de contrabas te gaan spelen. Zo geschiedde. 

Voor mijn conservatoriumtijd heb ik eerst een andere opleiding gedaan: HBO Jeugwerk. Daar deed ik veel aan jeugdmuziektheater, waarop ik ook ben afgestudeerd. Hierna volgde het conservatorium. Eindelijk kon ik heel de dag muziek maken! Na mijn afstuderen probeerde ik werk te krijgen: wat privélesjes en een klein baantje als aanvoerder bij Philips Symfonie Orkest. Maar het werd beter. Nu speel ik al lang in Het Zeeuws Orkest, als aanvoerder van de bassen, in Mattheus orkesten en doe veel ad hoc werk. En al sinds de oprichting ben ik verbonden aan het geweldige TY Zeeuws kamerorkest! Heerlijk om in kleine bezettingen te spelen, zoals vaak met TY het geval is. 

Naast mijn uitvoerend werk geef ik nog les aan CKE-Muziekschool Eindhoven en een privéschool in Den Bosch en Waalre. Ik geef ook veel kinderen les: mijn jongste leerling begon nog voordat hij vier jaar was! Hij is nu zestien en erg talentvol. Verder doe ik projecten op basisscholen en bso. Veel praktijk, weinig theorie. En door de studie HBO-J heb ik veel ervaring met het werken met kinderen. Het werk is dus zeer divers, mijn agenda daarom soms chaotisch en je moet veel reizen. Maar het spelen en lesgeven is zo leuk! Nu maar hopen dat Nederland en de provincie Zeeland, de kunst blijft steunen. Ik mag wel zeggen: ‘In ons aller belang’. Tot ziens bij TY!

Ruud van der Meulen.