Marieke Langkamp

Ik ben Marieke Langkamp, celliste bij TY Zeeuws kamerorkest.

Als kind wilde ik al graag dwarsfluit spelen: het was de tijd van Chris Hinze, Thijs van Leer en later Berdien Stenberg. Er waren dus meer kinderen die dit wilden, een lange wachtlijst op de muziekschool was het gevolg. Wachten wilde ik niet, de muziekschooldirecteur keek eens goed naar me, ik was groot voor mijn leeftijd en had grote handen. Is cello niks voor jou?? Dat bleek een schot in de roos. 

Ik vond het vanaf het eerste moment een prachtig instrument; mooi van vorm en het strijken over die snaren was zo’n fijn gevoel!! Jaren lang heb ik op mijn kamer cello gestudeerd en luisterde naar Bach, Haydn en Dvorak, terwijl mijn oudere broers en zus in bandjes speelden en van heftige popmuziek genoten. Dat waren wel twee heel verschillende werelden, erg komisch eigenlijk. Ze hebben me er soms wel mee gepest, maar hadden ook respect voor mijn ijver en toen bleek dat ik naar het conservatorium mocht, vonden ze dat superleuk. 

Ik ben op het Brabants conservatorium in Tilburg gaan studeren, destijds gehuisvest in een oud klooster dat min of meer op instorten stond, maar qua sfeer geweldig was! Tijdens mijn studie raakte ik enthousiast voor orkestspel. Ik deed auditie bij het Nationaal Jeugd Orkest en werd aangenomen. Dat was een leuke tijd: repeteren en concerten geven in het Concertgebouw in Amsterdam en vele ander mooie concertzalen in Nederland, met grote symfonische werken van o.a. Mahler, Bruckner, Brahms en Beethoven. 


Na mijn studie heb ik veel in kamerorkesten gespeeld. Een van de grote verschillen met het spelen in een symfonieorkest is dat je vanwege de kleine bezetting niet ‘verdwijnt’ in een groep. Alles wat je doet is hoorbaar! 

Eigenlijk ben ik via mijn broer, die drummer was bij Harry Muskee en die een cellist zochten voor een cd-opname, terecht gekomen in de lichte muziekscene. Ik ben jarenlang studiomuzikant geweest bij de Wisseloord Studio’s in Hilversum en heb mee gespeeld op veel cd-opnames van verschillende artiesten. Hoogtepunt was een theatertour door Nederland met Gino Vanelli, een zeer veeleisende en perfectionistische muzikant! 

Momenteel combineer ik alle stijlen: TY Zeeuws kamerorkest, Het Zeeuws Orkest (waar ik solo celliste ben), continuospel bij cantates en passie’s, maar ook spelen in het strijkorkest van Guus Meeuwis. Het is zo bijzonder om bijvoorbeeld zaterdagavond in een vol voetbalstadion met Guus Meeuwis te spelen en dan zondagochtend een Bach cantate in een kerk... Een groter contrast kun je haast niet bedenken, maar dat maakt dit werk nu juist zo leuk! 

Ik hoop u allen bij een van onze uitvoeringen van TY Zeeuws kamerorkest te treffen, want zonder publiek is een orkest nergens! 

Marieke Langkamp